Det lilla extra

5 skäl till att älska Patti Smith

I måndags var jag och min kära Jens och såg min gudinna Patti Smith på Gröna lund. Det var andra gången jag såg henne live och himla fint, även om jag hade önskat att det inte var riktigt så mycket folk för vi kunde inte stå riktigt så långt fram som jag trivs bäst med. Jag har lyssnat på hennes musik sen jag var 14-15, här skrev jag mer om hur det gick till när jag upptäckte hennes musik. Det var en fin stund och sen dess har det blivit många fler fina stunder med hennes musik, poesi, konst osv. Här är 5 skäl till att älska Patti Smith och varför jag tycker så mycket om henne.

POESIN. Både Samla ull (som finns i en tvåspråkig utgåva på svenska-engelska) och Oskuldens tecken är helt fantastiska diktsamlingar och då är jag ändå sjukt svårflirtad när det kommer till poesi.

MUSIKEN. Vissa tycker att Patti Smith har tappat stinget i och med att hon inte är lika punkig i sin nyare musik som sin äldre. Själv tycker jag bara att det är härligt att det finns en sådan bredd att välja mellan. Är man sugen på lugn musik kan man lyssna på några låtar från Banga, vill man ha ös kan man köra några från skivan Horses. Personligen lyssnar jag nästan alltid på shuffle på min megalånga spellista med över 1000 låtar och mängder av artister. Där ligger massor av Pattis låtar inlagda så hon smyger sig in i mina hörlurar var och varannan dag. <3

JUST KIDS & M TRAIN. Just kids är Patti Smiths självbiografiska bok där hon berättar om hur hon slog igenom, tillvaron med fotografen Robert Mapplethorpe som senare gick bort i aids, tillvaron på Chelsea hotel, hur hon upptäckte sina hjältar som Rimbaud och många andra (jag är likadan ju, samlar på hjältar och dyrkar dem år efter år. Jocke Berg, Patti Smith, Iggy Pop, Sara Stridsberg, Astrid Lindgren, Sara Granér, Liv Strömquist, Lukas Moodysson osv). Men glöm allt ni kan om mediokra rockbiografier, det här är någonting helt annat. Och M train, som kom lite senare, är också helt fantastisk i samma anda men fokuserar mer på åren med den numera avlidne maken Fred Sonic Smith från MC5.

PERSONAN PATTI SMITH. Hela personen Patti Smith är liksom *insert tio glada emojis* på alla sätt. Hur hon pratar, hennes röst, hennes stil, hennes sätt att hylla de personer, döda som levande, avlägsna som nära, som betytt mycket för henne. Hennes ritualer, hennes filosfi, att läsa om hennes vardag är – ja, alltså som en injektion av inspiration!

DREAM OF LIFE. ”Life is an adventure of our own design”, säger Pattis välbekanta röst precis i början av dokumentären Dream of life. Den dokumentären är som att dyka rakt ner i världen jag nämner ovan, en smältdegel av konstformer, evigt skapande, evigt läsande, evig inspiration.

Till mina personliga favoritlåtar hör Land, When doves cry, Kimberly, Gloria, Redondo beach, Amerigo, Ain’t it strange.

Leave a Response