Intervjuer

Bona Berlins gatukonst: Huvuden och färg

Bona Berlin fyller gatorna i Berlin och Hamburg med färg och ansikten, i sin originella street art-stil. Här kommer Så himla artys intervju med henne!

I somras var jag och Jens i Berlin. Precis när vi skulle boka biljetterna fick jag nys om att det skulle vara en konstnärsmarknad på en bro samma dag som vi skulle åka hem. Vi bokade därför hemresan till kvällen i stället för mitt på dagen. När söndagen kom var vi ganska slut, som man blir efter intensiva dagar i en storstad. Det spöregnade. Men vad glada vi var att vi var kvar, för vi hittade flera fina saker som vi köpte på konstmarknaden. Bland annat satt Bona Berlin där. Jag började omedelbums följa henne på sociala medier, kär som jag blev i de ansikten hon skapar, och här kommer en intervju med henne (översatt från engelska).

Hej! Berätta om dig själv!

Jag heter Bona, Bona_berlin på instagram. Jag älskar att resa, streetart, NYCheesecake och sköldpaddor.

Hur började du med gatukonst?

Jag är från en väldigt liten stad i norra Tyskland. En liten stad som inte ens har ett bageri eller en busstation. Det finns bokstavligen talat ingenting där. Så snart jag kunde bestämma över mig själv, efter att ha slutat skolan, stack jag och flyttade till Berlin. Och där någonstans började det, av den anledningen och på det sättet. Det var mitt steg mot frihet. Jag pluggade grafisk design men ville bli konstnär. Därför gjorde jag konsten först och främst för min egen skull, och senare för folket på gatorna.

Varför tycker du att gatukonst är viktigt?

Det finns så mycket regler. ”Gör inte så”, ”Gör så!”, ”Det är tillåtet att… blablabla” men ”förbjudet att… blablabla”. Alltså, många av reglerna är okej, andra inte. För mig handlar det om värderingar – sociala värderingar. Det handlar om att bryta mot reglerna men ha rätt på samma gång. Gatukonst är en tunn linje och en viktig mix av konst och vandalism, kritik och hyllningar, det roliga och det allvarliga. För mig är det viktigt att färglägga gatorna och bara KÖRA. 🙂

Du har en väldigt originell och igenkännbar stil med dina ansikten. Hur hittade du det uttrycket?

Jag vet faktiskt inte. Jag har hållit på i många år. Alltid olika men alltid detsamma. Ibland känns det som om ansiktena är en del av mig. Andra människor har en fin röst eller vackra ögon, lång hals eller kort, jag har mina ansikten. Ärligt talat vet jag inte, det är det ärligaste svaret jag kan ge.

Har du något budskap med din konst?

Svår fråga! Jag har inte direkt ett budskap – en tydlig och lättförståelig rubrik på tre ord – som en stortavla har. Det handlar mer om en intention. Eller att försöka stå för någonting. För mig handlar det om att vara den du är, att bara vara dig själv. Göra vad du älskar. Vara rolig, snäll och pålitlig. Vara en karaktär. Det är vad det handlar om för mig.

I Tyskland verkar streetart vara väldigt levande, särskilt i Berlin. Vad beror det på, tror du?

Innan jag åkte till New York trodde jag att the big apple var gatukonstens hjärta. Jag återvände en aning besviken till Berlin, men väldigt glad på samma gång. Jag älskar Berlin och dess kreativa kultur. Jag tror att det finns två levande gatukonst-städer i Tyskland. Berlin och Hamburg. Och jag tror att båda städerna är så på grund av tradition. Västberlin hade, vid murens fall, många fria tänkare, konstnärer, musiker och intellektuella. Dealen var att de inte behövde gå med i armén när de flyttade till Västberlin. Och armén var en stor grej på den tiden. Så Berlin blev en smältdegel av ”Freigeister” och hade en gigantisk mur – så självklart blev detta den perfekta platsen för att odla streetart!

Vilka konstnärer inspirerar dig?

I 20-årsåldern var jag imponerad av Banksy. Jag gillar Shepard Faireys grafiska design. Jag hade en utställning med Jim Avignon, som illustrerar fantastiskt. Jag älskar Rita Salts tatueringar. Jag inspireras av min gudsons målningar, min pappas lampor och min mammas svan. Jag följer mina ögon och älskar att upptäcka vadsomhelst varsomhelst, dag för dag. Jag kan inte förklara vad som kommer varifrån eller tvärtom.

Vilka material använder du när du gör din konst?

Jag jobbar mest med akryl och penslar på papper. Ibland använder jag markers eller akrylpennor. Jag jobbar mest med ”pasteups” vilket innebär att klistra papper på väggen.

Leave a Response