Intervjuer

Emelinn: 90-tal, tatueringar och fantastisk konst

Det var inte alls längesen jag upptäckte Emelinn Heikkinens konst (jag gjorde det tack vare Beatas blogg) men nu har hon seglat upp och blivit en av mina absoluta favoritkonstnärer. Varför är egentligen needless to say, det räcker att titta runt på hennes instagram och tumblr. Hursomhelst, här har vi henne: Emelinn!

Hej Emelinn, vem är du och vad gör du på dagarna? 

Jag är emelinn. Är 26 år. Kommer ifrån Småland men nu finns jag i Stockholm. Just nu försöker jag styra ihop någon slags vardag där skola, jobb, spela basket och allt annat som är kul måste gå ihop. Jag går mitt sista år på Beckmans Designhögskola.

Vad är viktigt för dig i livet?
Sak som är väldigt viktigt för mig just nu är att inte glömma bort mig själv. Att ta hand om mig själv. Vart så jävla dålig på det det senaste. Jag insåg i veckan att jag inte vart ledig någonting i sommar alls. Jag har inte ens badat! Det är det där med balans… Så fort det blir lite mycket av det roliga glömmer jag bort allt annat och då finns det inte mycket stop. Därför är det viktigt att stanna upp ibland och reflektera över saker, att ta hand om sig själv. Annars går det utför. Fort fort. Det är jag ett perfekt bevis på.

Berätta om tatueringsformen du gör, handpoke! Hur funkar den?
Tatueringsformen jag gör är handpoke. Det innebär att det är maskinfritt. Allt görs för hand liksom. Varje litet stick med nålen görs för hand. Det tar längre tid, men jag älskar hantverket och historian bakom.

Vilka motiv gillar du själv mest att tatuera? 
Mitt bästa motiv är tjejer! Starka, stenhårda tjejer som inte bryr sig ett skit. Jag gjorde en ganska nyligen, en tjej med stort ass, håriga ben och med texten ”not your baby”. Den fick 6000 nåt likes på instagram och jättemycket hat från snubbar såklart. Det är så jävla stört hur en kvinnokropp, exponerad i en tatuering, kan vara så provocerande för män.
Sen gillar jag växter också. Jag älskar växter. Men jag är en värdelös person när det kommer till att ta hand om mina egna. De bara dör. Hela tiden.
Ibland skymtar en underbar tavelvägg på din tumblr och instagram, vill du visa den och berätta lite om de olika sakerna som hänger på den väggen?  Den känns så himla arty, hehe.
Min tavelvägg ja, det är en samling av grejer jag fått, hittat eller stulit.. Min favorit är den med Keith Haring, den fick jag av min storebror en gång och det var ett riktigt äventyr att få ner den från där den satt.. Jag gillar att samla på mig en massa skit. Det är en jobbig grej som hängt med mig sen jag var liten. Jag älskar att samla. Hatar att göra mig av. Och när saker inte slängs hamnar de överallt, typ på väggen, eller i ett av alla mina förråd. Har just nu saker i fem olika förråd, i olika städer. Kanske dags att rensa. Nummer två bästa är tavlan med michael jordan. Den har jag också fått av fredde, min storebror. Kommer aldrig ifrån det där, basket alltså.
Vilka material jobbar du helst med i dina konstverk?
Jag börjar alltid med att rita, vad jag än gör, och då funkar vad som helst. Nån penna, nåt papper. Bryr mig inte så mycket om kvalité  i material bara jag får ner min idé. Ett gång hade jag 0 pengar och då hade jag en fin uppsättning av ikea-blyertspennor och a4-papper från nån skrivare. Men det funkade också. Just nu jobbar jag mycket med screentryck och då är material viktigt såklart. Då skärper jag till mig! Allt måste ju blir bra i slutändan. Då funkar inte ikeapennor. 
Du har haft ett klädprojekt med härliga budskap som t ex Girls are cool under sommaren. Hur kom du på den idén?
Jag gillar screentryck väldigt mycket. Och kläder. Vi har julmarknad varje år på Beckmans. Jag ville inte kommunicera genom typ posters, så då testade jag kläder. Jag sålde slut på nästan allt innan julmarknaden ens hade börjat. Så dagen innan julmarknaden åkte jag tillbaka till Småland och tryckte upp mer. Och det var väl så det började. Sen har jag fortsatt sen dess.

Berätta om din konst! Vad har du för budskap med den?
Det finns nog inget genomtänkt budskap, jag berättar bara hur saker känns för mig. Och ifall det får någon annan att känna också tänker jag att jag har lyckats på nåt sätt. Men exempelvis med kläderna, då är ju budskapet enkelt och kanske mer genomtänkt, det är en annan grej att kommunicera genom ord. Mycket enklare.

 

Är det viktigt att konst har ett budskap tycker du, och i så fall varför?
Ja och nej, jag gillar konst som bränns och får en att känna nåt. Sånt fastnar på mig. Budskap eller ej. Men jag tycker också man ska ta varje möjlighet till att berätta något viktigt om man kan, men man måste vara smart också, om man ska lyckas med att få fram budskapet på rätt sätt.

Vilka konstnärer/personer/företeelser inspireras du själv av? Tipsa gärna om instagramkonton, böcker eller annat.
Just nu är jag mycket för Princess Nokia, en rapper från new york. Hon är verkligen allt. Jag hittar mycket inspiration i musik. Det får mig att känna saker ingenting annat kan göra. Det får mitt huvud att snurra och hjärtat att slå. Sen gillar jag att hitta inspiration i vardagliga, enkla grejer. Älskar allt som glittrar exempelvis. Guld. Fina ringar. Sen är jag mycket för årtal. Kommer alltid tillbaka till 90-tal. Det finns så mycket bra grejer att hämta därifrån alltså. Mest viktigt för mig är också personer i min omgivning som jag hänger med. Det ger mig mycket. På gott och ont.

Hur ser du till att det blir av att skapa? Många upplever att de inte hinner fast de gärna vill vara kreativa. Har du några knep?
Jag har inga bra knep alls, om inte tiden finns måste man skapa den själv. Så är det för mig. Och då handlar det bara om ork. Att orka försöka och orka göra.
När jag exemplevis började tatuera gick jag i skolan på dagarna eller jobbade, sen tatuerade jag kvällar och nätter. Sen handlar det mycket om att bara göra, även när man känner 0 och inspirationen är kass. Så fort man kommer igång brukar det släppa. Även om det bara blir skit först lär man sig alltid nåt. Det får man bara acceptera och lära sig leva med. Sen såklart, det här med tid. Jag har gett upp så mycket annat också för att ha tid till kreativitet och att skapa. Det får man inte glömma bort.
Har du några särskilda projekt på gång framöver som du vill berätta om?
Jag håller på att klura på mitt examensarbete just nu som nästa projekt. Det kommer blir stort! Det är visionen iallafall, haha.. Jag har aldrig i mitt liv gått klart en utbildning, och då har jag pluggat på 3 olika konstskolor. Så det återstår att se om jag ens går kvar.. Att stanna i skolan. Det är också ett projekt jag har. Jobbar hårt på det där också, haha. Att gå i skola är inte min bästa grej att göra. Sen vill jag såklart tatuera så mycket jag kan.
Hur ser ditt liv ut om fem år, om du får bestämma? Typ väldigt klyschig fråga men också lite härlig!
Allt jag vet om 5 år att jag är 30nånting och då tänker jag att jag styrt upp livet lite mer ordentligt. Typ, leva med vettiga rutiner. Att gå i skola gör mig rätt knäpp, så förhoppningsvis går jag inte heller i skola. Förhoppningsvis har jag en studio. Slippa den vardagliga ångesten lite mera, som alltid finns. Leva utan trubbel liksom. Jag vill ha ett torp också. Det är mycket viktigt. Japp det vore underbart!
Missa inte att följa emelinn här på instagram och här på tumblr!
Följ gärna Så himla arty på facebook om du inte redan gör det.

Leave a Response