Intervjuer

Linn Emilsson – med en fluga för varje tillfälle

En helg i våras stod jag på Designmarknad Sthlm på Färgfabriken. Min första sådan marknad, efter det har det blivit ett helt gäng! Bredvid mig stod Linn Emilsson och sålde flugor av sitt märke Flugfeber. Mina ögon drogs dit mer och mer. Bära fluga? Ja, kanske, varför inte liksom? Hennes flugor sprider verkligen glädje. De är färgglada och fantasifulla, precis som Linn som person. Här berättar hon lite mer om den flugfeber hon har drabbats av!

Berätta gärna lite om vem du är!

Jag är en person som gillar lite för många saker för mitt egna bästa, haha. En typisk person som vill göra allt och önskar att jag inte behövde sova, för tänk vad mycket mer av allt jag skulle hinna då! Jag har alltid haft ett stort behov av att skapa, exakt vad spelar inte lika stor roll, det är olika beroende på vad som känns kul just då. Har flyttat runt en hel del och kom till Stockholm för att plugga där jag hittade min fästman och blev kvar. Vi bor tillsammans med våra två underbara katter som heter Tofslan och Vifslan och alldeles för många köksgrejer i ett väldigt litet kök. Mina återkommande favoritaktiviteter är att vara ute i naturen, äta glass och att pyssla.

En vändbar fluga av Flugfeber-Linn!

Hur kom det sig att du började göra flugor?

Det började med att jag sydde en till en fest för ca 2 år sedan och blev lite manisk efter det. Alla tyger jag såg efter den flugan kändes som det perfekta ”flug-tyget”. Några månader senare hade jag lite för många för att bara vara till mig själv och min sambo så jag bestämde mig för att sälja dem. Det blev en sådan succé att jag blev inspirerad att fortsätta så nu syr jag ett gäng i perioder och säljer dem sedan, oftast på designmarknader eller liknande.

Hur gör den som vill bära fluga men inte vågar?

Först och främst gäller det att hitta rätt fluga skulle jag säga. Det finns många olika format på flugor och oftast finns ett format som man kanske känner sig mest bekväm med. Jag själv gillar till exempel att ha små flugor då jag upplever att mitt huvud inte ser lika litet ut då, haha! Dessutom blir det lite mindre uppklätt. Olika former och storlekar ger olika intryck. Sedan finns ännu fler färger och mönster. Känns det ovant kanske det kan vara bra att välja en som inte sticker ut lika mycket till att börja med och att endast bära den på tillställningar då många andra har fluga, t ex på fest.

I vilka sammanhang kan man använda fluga tycker du?

Alla sammanhang egentligen! Jag tycker nog att fluga är relativt uppklätt men hur uppklätt beror helt på typen av fluga och vad man har till. Jag älskar folk som har fluga till vardags men själv bär jag oftast fluga när jag vill vara lite extra piffig eller tycker att det är en speciell dag. Körde ”fredagsfluga” på jobbet hela våren och dels var det ett gäng som hakade på vilket var mycket inspirerande och roligt men framför allt blev fredagar lite extra härliga. Man kan ju liksom inte vara annat än glad när man bär fluga! Dessutom blir oftast folk runt omkring en glada och tycker att det är kul och då känns det ju extra bra.

Har du någon som inspirerar dig extra mycket i ditt skapande (kanske någon designer, någon på instagram eller liknande)?

Åh allt och alla. Jag blir så inspirerad av allt som är färgglatt eller mönstrat eller oväntat genomtänkt. Jag är väldigt lättflörtad när det kommer till inspiration, haha! De flesta jag möter som skapar något blir jag inspirerad av. Många av mina vänner och min familj är otroligt inspirerande på olika sätt. Jag köper mycket konstböcker också som jag tycker om att bläddra i. Några av mina favoriter är en bok med den japanska konstnären Hiroshige, en med fotografier av Man Ray och en med motiv av Chagall. Chagalls målningar skulle jag kunna sitta och stirra på dagarna i ända! Blev tipsad om instagramkontot broderaenkudde också för ett år sedan och där bjuds det verkligen på härligt hantverk med mycket färg och form.

Gör du någonting annat kreativt även förutom flugorna?

Massor, men olika mycket i olika perioder. Förr målade jag och ritade mycket, i tusch, akvarell och ibland olja. De senaste åren har det dock blivit mycket sömnad istället, syr mycket av mina egna kläder och heminredning och så. Har hållit på en del med tennslöjd och har sedan i fjol börjat lära mig knyppla (något som visade sig vara svårare än vad jag trott…). Jag gillar att lära mig nya hantverk och hitta nya sätt att skapa på.

Hur hittar du alla dina fina tyger?

Tygerna kommer från lite olika ställen, dels rester av andra syprojekt och bitar av tyg jag hittar i min sylåda. Dels så köper jag mycket tygstuvar i butik. Jag får ibland gamla kläder som har fina mönster eller köper på second hand när jag gillar tyget. Ibland hittar jag också nya tyger som jag bara inte kan motstå, t ex några från Panduros kollektion i våras som var superfina tillsammans. Jag gillar att göra vändbara flugor där man får olika tyger på olika sidor och på så sätt flera flugor i en, men då gäller det att hitta tyger som jag tycker gör sig bra tillsammans.

Följ gärna Flugfeber på instagram!

Leave a Response