Intervjuer

Serieskaparen Malin Skogberg: If I can’t eat it’s not my revolution

Här kommer en liten intervju med serieskaparen Malin Skogberg. Jag är själv bekant med henne efter att vi gick på Forsbergs skola samtidigt för hundra år sen (fast hon gick Grafisk design och jag Copywriting). Numera är vi båda en del i Dotterbolaget, ett nätverk för kvinnliga och icke-binära serieskapare!

Hej Malin! Varför tycker du att det är viktigt att skapa fettpositiv konst?

Dels är det stärkande för mig själv, jag får utlopp för mycket frustration och tankar, och dels för att andra kan känna igen sig och bli stärkta. Jag tänker att det även kan vara ögonöppnare för människor som inte har erfarenhet av att vara tjocka.

Vad inspirerar dig i ditt skapande?

Lustiga män på tunnelbanan, mina vänner, fettaktivister på instagram, andra serieskapare, obehagliga läkarbesök… Så himla mycket.

Fettaktivister på instagram lät spännande, vill du tipsa om några?

Illustrationskonton: Artsymumin och Frances_cannon
Plussize-inspiration: ValflickanAshleytisdickTessholliday
Inspiration för kamp: Fetkvinna

Hur ska en tjockis lära sig att acceptera sin kropp och kanske t.om älska den?

Genom att normalisera den tjocka kroppen. Det är samma som med alla andra normer – smalhetsnormen genomsyrar hela samhället, det är svårt att tänka att du är bra som du är i en tjock kropp. Men genom att omge sig av människor som inte värderar kroppar (den egna och andras) och att utesluta så mycket vikt- och hälsohets en kan.

Vad tycker du om att hälsa, träning, viktnedgång osv är så populärt i vårt samhälle?

Det är klart att det är bra att det pratas om hälsa på riktigt, men nu känns det mer som det är utseendeideal förklädda till hälsa. Dessutom är det typ alltid den fysiska hälsan som det pratas om och inte den psykiska, vilket är jävligt skevt.

Har du någon särskilt projekt på gång just nu?

Jag håller just nu på med ett längre kroppspositivt projekt som förhoppningsvis kommer bli en bok!

Följ Malin på instagram, doden_och_sant_gott och kolla in hennes blogg HÄR.

Leave a Response