Intervjuer

Sonia Lazo: Gränslöst kreativ och oemotståndligt färgglad konst

Det går inte att värja sig mot Sonia Lazos konst, den är helt enkelt FÖR underbar. Varje gång jag går in på hennes instagram eller insta stories blir jag så himla, himla glad. Och det är jag inte ensam om, i skrivande stund har hon 63.000 följare. Förutom att den ofta har fina budskap så är den så färgglad och fantasifull och originell att man smäller av en smula. Dessutom är det så härligt att hon inte låter sig begränsas inom en stil eller ett material. Hon gör alltifrån smycken i cernitlera till t-shirts, prints, större målningar och fanzines. Självklart vill jag därför intervjua henne här för att ännu fler ska kunna upptäcka henne. Jag har översatt Sonias svar från engelska.

Berätta om dig själv!

Jag bor i ett pyttelitet tropiskt land i Centralamerika, El Salvador. Jag har bott här hela mitt liv. Just nu är jag snart färdigutbildad grafisk designer men jag har jobbat som frilansande illustratör och kreatör i snart två år.

Berätta om de olika typerna av konst du gör – kläder, teckningar, smycken, fanzines osv!

Ja, jag gillar att experimentera mycket! Jag tror det är för att jag så lätt blir uttråkad, så jag tänker alltid på vad jag kan göra härnäst eller vilka typer av nya saker/produkter jag kan hitta på. Jag vill kunna säga att jag kan göra vad som helst, haha. Det finns något extremt tillfredsställande med att skapa något utifrån ingenting och sedan kunna säga att du har gjort det och att det annars inte hade existerat.

Vilken konstform är din favorit just nu?
Just nu har jag fokuserat mycket på prints, särskilt screentryck och linoleumtryck. Jag älskar att du kan återskapa ett konstverk men att det fortfarande är helt handgjort, så att det har en särskild charm och känsla. Jag fokuserar också mycket på tyg för att skapa kläder. Jag har alltid varit intresserad av mode och stil, jag tänkte förut att jag ville bli modedesigner men ändrade mig sedan. Men idén om att göra kläder hängde ändå kvar med mig haha, så jag vill utforska det området lite mer.

Du har också budskap om HBTQ-rättigheter, feminism osv i din konst. Berätta gärna något om de samhällsfrågor som är viktiga för dig!
Jag tror att min inspiration kommer mest från känslor. Jag började uttrycka mig genom konst för att slappna av och som terapi. Så när jag var arg, ledsen eller upprörd behövde jag rita för att må bättre igen. Det gjorde att alla mina tankar och idéer blev till konst. Ungefär 85 % av vad jag gör handlar om kvinnor. Jag gillar att representera ämnen som feminism, könsidentitet, sexuell tillhörighet etc. Det gör jag för att jag vill lyfta fram vikten av respekt och tolerans och göra folk medvetna om de här ämnena, särskilt eftersom jag lever i ett väldigt katolskt, våldsamt och intolerant land när det kommer till de här frågorna.
Har du gått på konstskola eller hur lärde du dig de olika teknikerna?
Jag lärde mig grunderna på college när jag studerade grafisk design. Det var så jag först hörde talas om illustration så jag utgick ifrån de teknikerna och fortsatte öva på egen hand för att bli bättre på det.
Vilka konstnärer inspireras du mest av?
Åh jag följer så många konstnärer på instagram, jag kan inte riktigt välja. Men de jag kommer att tänka på först är  aitch.ro, mariaherrerossophiemcpike och andonella.
Berätta om en typisk dag i ditt liv!
För att vara ärlig är mitt liv inte alls intressant, haha. Eftersom jag jobbar hemifrån tillbringar jag det mesta av min tid här. En vanlig dag vaknar jag upp runt 9, äter frukost, ritar eller skapar något fram till lunch, duschar, äter lunch, vilar en stund och sedan fortsätter jag skapa eller så till det är dags för middag. Sedan kollar jag på Netflix eller spelar tevespel, sover och upprepar om jag inte måste gå ut eller så, haha.
Vilka konstprojekt jobbar du med just nu?
Jag håller på med ny tröjdesign och illustrationer som jag ska screentrycka. När det gäller kläder älskar jag att använda mönster och prova nya saker så mycket jag kan. Förutom högklackat. Jag är inte bra på högklackat haha.
Följ gärna Sonia Lazo på instagram, hon har även en underbar etsy-shop som jag och Jens har beställt härligheter ifrån och väntar på att de ska ta sig hela vägen från El Salvador till Sverige.
Text: Jessica Johansson

Leave a Response