Intervjuer

Strikkchics färglägger staden med gerillaslöjd

Strikkchics färglägger staden genom gerillaslöjd, med garn och budskap. De garnbombar överallt de kommer åt men själva stickandet sker gärna i hemmets vrå. Duon har funnits sedan 2013 och använder sig av en form av fri stickning med många färger som har sitt ursprung i Danmark.

Berätta om Strikkchics! Hur började projektet, hur många är ni osv?

Strikkchics är en duo bestående av Anna Liv Lidström och Camilla Samuelsson som funnits sedan april 2013. Vi hängde i Uppsala påsken 2013 och promenerade mycket i omgivningarna där. Då såg vi att flera statyer och räcken där var smyckade med olika hantverk i garn. Många av dem var märkta med signaturen Garnapa. Vi blev hänförda och inspirerade. Vi har båda sysslat med handarbete på olika sätt i livet men många tekniker hade glömts bort. Vi letade upp en garnbutik i Uppsala, inhandlade garn och virknålar och satte igång. I början blev det rätt taffligt. Vi repade upp och gjorde om. Det är det som är det fina med handarbete. Att det går att repa upp om det inte känns bra. Sedan ägnade vi långa promenader längs Fyrisån åt att försöka komma på ett bra namn.

Ett par månader innan hade vi varit på en utställning på Malmö konsthall om Hönsestrikk. Det är en fri stickning med många färger som har sitt ursprung i Danmark på 1970-talet. Med det som utgångspunkt bildades Strikkchics.

Vilka är era viktigaste budskap?

Handarbete ska vara lustfyllt, roligt och energigivande. Det ska vara inkluderande och tillåtande. Inte kosta skjortan. Vi vill vara ett tillägg till gatubilden. Ett tillägg som inspirerar, livar upp och får folk att stanna till. Det roliga är att vi får reaktioner av både kvinnor och män. Äldre kvinnor brukar berätta om sitt egna handarbetande, män tycker att det är snyggt eller minns sin mammas skapande. Vi har hittills under åren bara fått en enda negativ kommentar. Det var på twitter där en kvinna menade att vi förfulade gatubilden. Men det kändes mest som att hon ville provocera.

Om någon blir inspirerad att börja med den här typen av gatukonst, hur går man tillväga?

Börja med det du redan kan lite, eller det du tycker verkar roligast. På nätet finns massor av beskrivningar på hur man stickar, virkar och broderar. Där finns all hjälp att få. Fråga även äldre släktingar som handarbetar. De tycker nog bara att det är roligt att få dela med sig av sina erfarenheter. Dessutom har de säkert garn och annat du behöver för att komma igång som de gärna skänker bort. Vår ambition har alltid varit att det inte ska kosta en massa att hålla på med gerillaslöjd. Vi får garn av släktingar och vänner. När vi handlar material köper vi billiga grejer. Stickor och virknålar håller för evigt om du inte slarvar bort dem. De går att hitta på loppisar eller hos släktingar som samlat på sig ett lager.

Hur går processen till, för jag gissar att ni inte stickar på plats vid en gatlykta till exempel?

Haha, nä det gör vi inte. Vi handarbetar hemmavid mestadels. Men vi ses rätt ofta och har syjunta ihop. Sedan tar vi alltid med oss material att handarbeta med när vi reser. Då passar vi dessutom på att garnbomba. Vi har sytt upp garnbomber på lyktstolpar, bänkar och staket i både Bosa, Galcia, Malmö, Murter, Rotebro och Umeå för att nämna några platser. Alla garnbomber dokumenteras och delas på vårt instagramkonto Strikkchics. Det går också att följa oss på twitter och facebook.

Där det är möjligt följer vi också upp våra verk, kollar om de fortfarande får sitta kvar. De äldsta har suttit kvar sedan sommaren 2013. Då kan de behöva lite omvårdnad. De kan hasa ner längs stolparna, behövas sys till eller få en öm klapp. Men vi tycker att de är vackra även om de är märkta av sol och vind.

Har ni några särskilda inspirationskällor för den som inte får nog av den här typen av konst?

Det finns många inspirerande instagramkonton att följa. Våra favoriter just nu är BroderiklubbenBK, garnapa, Lotakr, riastedt, jonskorsstygn, ragtale. De tänjer alla på gränser och gör fantastisk textilkonst som får en att haja till och tänka efter. Boken Gerillaslöjd: garngraffiti, DIY och den handgjorda revolutionen av Frida Arnqvist Engström är en bok om hur slöjd faktiskt kan göra skillnad. Tidningen Hemslöjden innehåller också massor av tips. Den finns att låna på biblan. Men det finns säkert personer i din närhet som håller på med traditionellt handarbetande. Inspireras av deras tankar och kunskap.

Hur ser ni på gatukonst generellt och varför fastnade ni just för gerillaslöjd?

Gatukonst är fantastiskt. Det är ett tillägg till den gängse gatubilden. Den säger något om det rådande samhällsklimatet och den tar plats. Gerillaslöjd är en snällare form. Det räcker med en vass sax för att plocka bort den jämfört med graffiti. Men den kan ändå ha vassa broderade budskap. Dessutom har gerillaslöjd en sådan bredd. Den kan vara stickad, virkad, broderad eller en mix av allt det. Den kanske inte tar tar sådan stor plats i gatubilden men storleken är inte det viktigaste här. Det viktiga är att det är en levande rörelse som sjuder och gör avtryck överallt.

Leave a Response