Intervjuer

Vita by Daniela: En medveten smyckespassion

Jag och Daniela har känt varandra i mer än tio år och hon är en av mina nära vänner. Så jag må vara partisk men hennes smycken är verkligen helt fantastiska, även ur ett objektivt perspektiv. Daniela som person är också så otroligt målmedveten och inspirerande. Steg för steg utvecklar hon sitt smyckesmärke Vita by Daniela. Här berättar hon lite mer om det och annat!

Hej Daniela! Vem är du?

Jag bor på Kungsholmen och jobbar deltid med e-handel och alla annan övrig tid med mitt egna företag, smyckesformgivning. Jag har en verkstad i Bromma och älskar att få hålla på med min passion. Alla intressen går på något sätt in i det stora hela skapandet.

Och berätta lite mer om Vita by Daniela, ditt smyckesmärke!

Jag skapar smycken, mest i silver och guld – unika smycken på beställning. Oftast blir det vigsel- och förlovningsringar men det blir även annat, där kunden vill ha något unikt för att markera en milstolpe eller liknande. Jag arbetar fram ett alternativ utifrån kundens önskemål. Det är viktigt att ha kunden med i processen hela tiden så att resultatet är ett samarbete. Jag jobbar mest i guld och silver och ädelstenarna jag använder mig av är enbart etiskt sourcade. Det betyder att produktionen bakom ädelstenarna är godkänd enligt Fair Trade-mått och alla har fått skälig lön och ingen kommit till skada under processen. Det är en hjärtefråga och väldigt viktigt för mig! Utöver beställningarna är det också ofta jag får totalt fria tyglar att göra ett Vita by Daniela-smycke. Jag har även en mindre kollektionsdel av mina saker på lager, men det mesta är unikt framtaget.

Hur kom det sig att du började göra smycken?

Jag halkade in på silversmidesspåret av en slump. Hade en kompis som sa att hon anmält sig till en kurs i silversmide och frågade om jag inte skulle följa med och jag bara hoppade på tåget utan att tänka efter alls. Det är ganska olikt mig, jag är inte känd för att ta förhastade beslut eller att vara impulsiv men när jag fick frågan så var det något inom mig som fick mig att säga ja utan att tänka på det två gånger. När jag sedan kom in i verkstan var det som om allt föll på plats, det var som om min själ hade hittat hem. I flera år gjorde jag bara saker på kul till mig själv och folk i min närhet men när jag insåg att jag inte kunde se mig ett liv utan detta hantverk blev jag tvungen att ta allvarligare på det och göra lite mer seriösa planer. Sökte mig till en skola som jag gick i tre år och där jag sista året fokuserade på företagande och entreprenörskap. Där startade jag också mitt företag som jag har idag och har sedan dess kört på, i liten skala än så länge.

Det känns som en ganska tung kunskapsprocess att göra smycken, mycket att lära sig innan man kan komma igång, jämfört med att till exempel rita som är mer pang på. Har du några tips till den som blir nyfiken på att själv testa?

Ja, det är ju lite mer som ska till för att komma igång, man behöver tillgång till en verkstad för att få känna på hantverket men det är sååå värt det! Mitt första och bästa tips till en som är nyfiken är att gå en kurs, förslagsvis en helgkurs då man får mycket koncentrerad tid för att komma in i tänket och hantverket, efter det brukar idéerna rassla på och man kan inte sluta!

Vad tycker du är roligast i själva processen då du skapar ett nytt smycke?

Jag gillar att utmana mig själv i mitt hantverk när jag skapar, att driva mig framåt och att skapa saker som sätter mina färdigheter på prov. Ibland skiter det sig och det blir en dyr läxa, men de gånger det blir bra, då växer man flera meter och självförtroendet mår toppen! Det är en drivkraft jag har, att utmana mig och överkomma de utmaningarna.

Hur tänker du kring brödföda vs. denna passion – vad har du för mål med Vita by Daniela framöver?

Målet är ju självklart att få försörja mig på mitt skapande framöver men främst vill jag få privilegiet att skapa smycken och objekt till andra som ser passionen i det och som förstår den glädje jag känner när jag skapar. Det är otroligt.

Har du några inspirationskällor inom smyckesskapande eller silversmide?

Jag försöker följa väldigt blandade konton på instagram för att få en större variation kring inspirationen. Allt från klassiska mega-förlovningsringar till arty-objekt är spännande. Vad som är en gemensam faktor och som jag dras till är när uttrycket är genomarbetat, även om det ska ge sken av att inte vara det. Jag går igång på hantverket, när det får en tydlig plats i design och utförande men inte hindrar uttrycket, det är i min mening det optimala objektet.

Det är också viktigt för mig att hålla mig uppdaterad med vad som händer både på den lokala marknaden här i Stockholm samt vad som trendar ”ute i världen”. Jag skulle säga att det som händer lokalt är mer inspirerande och det som händer internationellt intressant, men inte lika styrande.Fast jag gör ju inte direkt kollektioner,

Följ gärna Daniela på Facebook och Instagram!

(Och följ Så himla arty på Facebook om du inte redan gör det!)

Leave a Response