Jessicas blogg

Jag glömmer så fort och minns för mycket

Ibland pratar folk om karaktärer i serier eller filmer, karaktärer de liksom känner. De kommer att tänka på romanfigurerna i ett samtal. ”Det är lite som när X bad Y att inte åka iväg och så gjorde han det ändå!” Jag kan absolut vara likadan när det kommer till teveseriekaraktärer, särskilt serier som pågått i många säsonger och verkligen gjort intryck på mig. Vi snackar Desperate Housewives (som jag ser om nu, ih!), Mad men, The good wife, My brilliant friend, Gilmore girls. Jag brukar inte minnas merparten av serierna eller saker som hänt i dem men vissa karaktärer stannar ju onekligen kvar.

Och trots att jag är en sån sucker för litteratur så KAN jag bara inte komma ihåg böckerna. Alltså jag vet att jag älskade Hustvedts Vad jag älskade (no pun intended), jag vet att jag njöt när jag läste Selma Lagerlöfs Kejsarn av Portugallien för några år sen. Men komma ihåg vad de handlade om, vad folk i böckerna hette? Nej, det är helt kört. Jag ser det inte som en mindre värdefull form av läsning, det flyktiga har ju också ett värde. Men ibland tittar folk chockat på mig och bara: ”Men du älskade väl den boken?” Ja, men nu minns jag den bara som en känsla eller en stämning av någonting.

Andra saker kan jag älta i årtionden. Kommentarer någon fällde i barndomen och som etsade sig djupt, kanske t om formade mig på vissa sätt. Sådant kan ploppa upp i huvudet titt som tätt. Jag hade ju hellre haft en hjärna som valde att minnas särskilt intressanta romankaraktärer, om jag ska vara ärlig. Men man kan ju tyvärr inte välja.

Och här sätter jag punkt, jag har bestämt mig för att inte lova en viss uppdateringsfrekvens eller slå på stora trumman. Jag hoppas att jag är tillbaka, men kan eller vill inte lova nåt. Men det vore roligt att få skriva lite om böckerna jag läser för att åtminstone kunna minnas dem lite mindre vagt än när jag läser dem uppradade i min lästa böcker-lista.

Du då, minns du karaktärer eller glömmer?

Leave a Response