Litteratur

5 fina boktips

 

Nanna Johansson – Hur man botar en feminist

Jag tänkte tipsa om några böcker! Jag vill ju verkligen få fler att börja läsa serier. Det finns så sjukt mycket duktiga och inspirerande serieskapare nu som levererar fantastisk satir med en skarp blick på vår samtid utifrån alla möjliga aspekter. Idag tänkte jag tipsa om ”Hur man botar en feminist” av Nanna Johansson. Det här är en sådan där bok som får mig att skratta HÖGT varje gång jag plockar fram den. Det är en skön blandning mellan ”trams” och mer politiskt inriktad satir. I höst kommer Nanna Johansson med ett nytt seriealbum, hurra! Hon är även med i en av mina favoritpoddar Lilla drevet och har även podden Spela spel.

Carolina Fredriksson – Flod

Alltså, denna roman! Så här skrev jag om den i min numera insomnade bokblogg. Det är en roman om två barn som lever under en bro, ensamma i världen. Ibland kommer Ina, som bor i staden, med mat. Så här skriver jag bland annat i min text (som är riktad direkt till författaren): ”Du skriver om utsatthet, barndom, gemenskap, utanförskap. Du skriver om sorg och otillräcklighet, men den kärlek som lyser som neon mellan raderna gör det bara ännu starkare.” En riktig pärla som lämnar mycket till fantasin, men på ett sådär alldeles perfekt sätt.

Märta Tikkanen – Rödluvan

Jag hittar nu inte min text om Rödluvan av Märta Tikkanen, även om jag vet att jag har skrivit en sådan text. Jag är ju väldigt förtjust i Märta Tikkanen och favoriten är ”Århundradets kärlekssaga”, men kanske ändå att  Rödluvan kommer tätt efter den. Rödluvan är en roman om en kvinna som vi får följa genom livet. Hennes dröm är ett eget rum när hon är barn. Som vuxen träffar hon Vargen och gifter sig med honom. Kanske uppnår hon aldrig sin dröm om, för att använda Virginia Woolfs formulering, ”a room of one’s own”. Boken är poetisk och otroligt läsvärd. Leta efter den på antikvariat, låna den på biblioteket eller kolla till exempel på den fantastiska sajten Bokbörsen, där brukar det mesta i bokväg dyka upp förr eller senare.

Lukas Moodysson – Det spelar ingen roll var blixtarna slår ner

Förutom serier och romaner, så älskar jag också poesi. Kanske ännu mer när jag var yngre. Jag har också alltid skrivit mycket poesi tidigare och så är jag ju tillsammans med en poet, gudbevars. För mig är Lukas Moodyssons poesi ett av de där riktiga guldkornen. En poesi som sätter fingret mot världens halspulsåder och hittar poeter, krig, prostituerade, personliga reflektioner och allt möjligt annat som rinner genom de där blodådrorna. Det här är en väldigt gammal diktsamling av honom (från 1987, hans debut!). Jag kan också rekommendera diktsamlingen vad gör jag här (den förändrade hela mitt skrivande när jag fick den i present av en vän i de sena tonåren), och romanerna Tolv månader i skugga samt Döden & co. Jag älskar populärkultur- och nutidsreferenserna blandat med det existentiella och personliga. Ett exempelcitat ur just den här boken:

Hjärta du är min ensamhet
draksömn & brännässla
mareld & midnattssol

Bodil Malmsten – Den dagen kastanjerna slår ut är jag långt härifrån

Jag har nog aldrig riktigt förstått mig på Bodil Malmstens (RIP!) mer skissartade böcker, som loggböckerna från Finistere (förutom att jag älskar deras design och bilderna i dem). Jag har verkligen försökt, tror jag hade typ femton böcker av Malmsten hemma så sent som i fjol, innan vi började flyttrensa. Nu har vi en kvar. Det är den enda romanen Malmsten skrev under sin levnad. Och den är så fantastisk! Det har gått åratal sen jag läste den och ändå minns jag så tydligt huvudkaraktären Maurice. Språket, handlingen, miljöerna. Allt så otroligt välgjort. Jag hittade en fin text om boken i bloggen La Bibliofille. Läs hennes text här.

1 kommentar

Leave a Response