Litteratur

Jens Åberg: NEJ, Per-Eric Söders diktning

Det hela började på psyket på Dalens sjukhus. Jag var nere för räkning, inlagd för min första psykos. Jag var dimmig, öm i röven av sprutorna, ångestfull och rädd. En dag var jag nere i sjukhusbiblioteket och gjorde ett lyft. Per-Eric Söders Lila. En liten, tunn, sliten bok med ett foto av författaren på baksidan:

”Har inte sovit på fyra dygn
levt på Jack Daniel’s svarta whisky
bakom mig: en uppgörelse
ett slagfält jag aldrig hann reparera
låt oss kalla det: gårdagens mest misslyckade tragedi”

Man kan följa honom genom USA, på en tågresa från Rom till Frankfurt. Alltid med en lika stark längtan bort, och det är vackert i detta universum. Skönheten ritas i klara linjer över landskapet.

Per-Eric Söder debuterade 1974 med Dikter utan nåd. Han var under några år på 70-talet en del av poesigruppen Vesuvius med Bruno K. Öijer, Eric Fylkeson och tecknaren Leif Elggren. De arrangerade uppläsningar med stark inlevelse och kraft och gav bland annat ut en antologi. De var sällan välkomna till samma plats två gånger. Innan dess var han även en del av stenciltidskriften Guru Papers på 70-talet. Han gav ut fem egna diktsamlingar under det årtiondet.

”I natt lät jag musiken från radion
trä sömnen genom mörkrets ögla
när jag vaknade såg jag mina tomma flaskor
och telefonen som saknar nummerskiva
det här hotellrummets väggar behärskar min kropp så fulländat
att mina gråtattacker inte kan undgå någon”
Ur ”Kärlekens hat”, Bo Cavefors förlag, 1977

Efter Kärlekens hat kom just nämnda Lila 1979, sen blev det tyst. Jag lämnade sjukhuset med boken med mig. Jag var på KB och läste samtliga böcker. Hans ord talade direkt till mig, mitt hjärta, utan omvägar. Jag levde i skuggan på min resa, på bakgatorna, på härbärgena och tillfälliga rum. Försökte jag föreställa mig var Per-Eric Söder var och gjorde. Kanske skulle jag möta honom på någon bakgata en sen kväll. Tystnaden höll i sig fram till 1989. Då utkom Nej: 

”Gryningen kommer
socker runt en krossad fluga
fastdiad under nattens lediga hand”

Efter det försvann han igen. Jag har förstått att han reste mycket. Under 90-talet experimenterade han med musik och poesi. Det resulterade i musikkassetten Per-Eric Söder och koprofagens triumf och han medverkade även i gruppen Sjunde paragrafen som gav ut en cd. På 2000-talet återkom han igen, med Sot, samlade och valda dikter. Boken samlar hans diktning samt en avdelning med nya dikter och avslutas med en intervju av Håkan Sandell.

”Under varje gravsten
följer en människa horisonten
här uppifrån ser jag att döden har många gator”

Som följs av Hundtomten, ett samarbete med serietecknaren Gunnar Lundkvist, samt senare Evigheten saknar rytm. 2015 kom Fortsättning följer inte. 

Text: Jens Åberg.
Jens är född 1980 i Stockholmsförorten Hökarängen. Poet och konstnär under pseudonymen Gatuduvan.
gatuduvan.se 

Leave a Response